Mikloško verí, že bude jedným z finalistov voľby prezidenta

25.03.2004 Celý región

Zloženie dvojice finalistov v prezidentských voľbách je podľa kandidáta Kresťanskodemokratického hnutia s podporou Strany maďarskej koalície Františka Mikloš...
Zloženie dvojice finalistov v prezidentských voľbách je podľa kandidáta Kresťanskodemokratického hnutia s podporou Strany maďarskej koalície Františka Mikloška v súčasnosti veľmi neisté.

Ako povedal na stretnutí s novinármi 23. marca v Prešove, verí, že jedným z nich bude on. Na druhej strane myslí si, že kandidát z opozičného spektra bude mať v druhom kole lepšiu pozíciu.
Podľa Mikloška mala súčasná vládna koalícia príležitosť zapísať sa do histórie tak pozitívne ako vládna koalícia z rokov 1990-1992. To, do akej situácie sa napokon dostala je dôsledok \"zbytočnej politickej chyby\" premiéra Mikuláša Dzurindu, ktorý nedocenil význam svojho rozchodu s Ivanom Šimkom. Neverí, žeby sa predsedovi vlády darilo dva a pol roka získavať parlamentnú väčšinu. Avšak otázka o skrátení volebného obdobia nepatrí k tým, ktoré by mali tvoriť \"referendovú agendu\".
Mikloško odmietol názory, žeby jeho materská strana sa usilovala o obnovenie katolíckeho štátu v SR. Ak ešte budú prijaté dve zmluvy s Vatikánom a dve zmluvy s inými cirkvami, celá táto agenda sa podľa neho uzavrie a nebude čo riešiť. \"Za niekoľko rokov sme tak vyplnili vyše 40-ročnú medzeru v tejto oblasti, \" dodal. Morálne delikátnejšie problémy budú musieť riešiť predstavitelia Slovenska po vstupe do Európskej únie. Ako také Mikloško charakterizoval klonovanie, potraty, manželstvo osôb rovnakého pohlavia. Veľkú zdržanlivosť vyjadril aj v odpovedi na otázku, či by sa malo Slovensko otvárať moslimskému svetu. Existujú totiž naliehavé žiadosti o výstavbu mešít v Leviciach či v Nitre. \"Možno to znie nedemokraticky, ale nie sme ešte na vstup toho sveta k nám pripravení, \" podčiarkol.

(jj)
 

Vyberte región